Landor: Central Park Conservancy

WPP-Featured-work-Central-Park-Conservancy

Landor: Central Park Conservancy

Using innovative design to change behaviour

Central Park Conservancy wanted a system to reduce rubbish within the famous New York park. With a grant from Alcoa Foundation and Alcoa Inc., Landor was enlisted to create a suite of three receptacles. Their design not only blends perfectly with the vernacular of the landscape – mimicking the look of the park’s benches – but also encourages recycling through ease of use.

Visual cues aid sorting

Landor designed receptacles whose tilted shape, spiral lids, and carefully positioned typography all draw the eye to their tops. Each bin is colour-coded and has a different-sized opening to make sorting more intuitive.

Sourcing recycled and recyclable materials

Working with Alcoa, Landor selected an aluminium alloy that is both recycled and infinitely recyclable. Their green design and fabrication strategy qualify the receptacles for LEED certification points.

Beauty begets functionality

After installing the receptacles, Central Park saw a 35% increase in recycling – and a decrease in the number of rodents and pests. Strategic bin placement has allowed the park to cut down on the use of trucks to collect trash.

Landor’s design for the trio of receptacles won an inaugural Product Design Lion at the Cannes Lions International Festival of Creativity.

 

Read more on landor.com 

Close message

Privacy Policy

We have updated our Privacy Notice for this website. Please review our Privacy Policy.

Go to Privacy Policy