WPP otevírá svůj nový pražský Campus

25 Nov 2021


Photo: KIVA
Show this press release in English

Historicky významná funkcionalistická budova v Bubenské ulici znovu ožívá a 12 marketingových a komunikačních agentur WPP zde získává svůj nový domov.

WPP dnes otevírá svůj nový Campus v Praze a navrací ikonickému prvorepublikovému paláci jeho slávu jako jednomu z nejmodernějších pracovních prostorů ve střední Evropě.

Stěhování následuje po rozsáhlé rekonstrukci, kterou provedli architekti a památkáři s cílem vybavit Campus nejmodernějšími technologiemi a uvést zrekonstruovanou budovu na adrese Bubenská 1 do souladu s vysokými standardy udržitelnosti. WPP se stala prvním a největším nájemcem bývalého sídla Elektrických podniků a později Dopravního podniku hl. m. Prahy v 90. letech 20. století, přičemž jejích 12 agentur využívá 90 % budovy (přibližně 16 000 m2), včetně čtyř teras o rozloze 3 000 m2 (což odpovídá dvěma fotbalovým hřištím).

Globální strategie WPP campusů vytváří inspirativní pracovní prostředí, které spojuje agentury a usnadňuje tak lepší spolupráci a zároveň umožňuje klientům přístup k celé šíři a hloubce talentů WPP z jednoho místa. Nový pražský Campus je zatím celosvětově nejnovějším campusem WPP a připojuje se tak k nedávno otevřeným Campusům v New Yorku, Bombaji, Amsterdamu, Madridu a Miláně, který byl otevřen letos v září.

Mark Read, CEO WPP, uvádí: „Chceme vytvářet moderní a udržitelné prostory, které vyhovují našim lidem a umožňují našim klientům snadnější přístup k nejlepším odborným znalostem a zdrojům WPP. Náš nový pražský Campus je investicí WPP na českém trhu a poskytuje špičkové pracovní a společenské prostory, které budou podporovat spolupráci, inspirovat inovace a učiní z něj hlavní destinaci pro kreativní průmysl.“

David Lhota, WPP Country Manager Česká republika: „Pro WPP Campus jsme hledali prostory s nenahraditelným geniem loci, které nám zároveň umožní pracovat moderním způsobem. Budova Elektrických podniků se silným příběhem byla jasnou volbou. Znamená pro nás mnohem víc než jen sídlo našich agentur. Developerská společnost CPI Property Group, která budovu vlastní, dlouho hledala významného nájemce, kterému by rekonstrukci přizpůsobila tak, aby zachovala původní koncept a architektonický ráz budovy. Jsme hrdí na to, že jsme se mohli podílet na záchraně a revitalizaci této světoznámé památkově chráněné budovy. WPP Campus bude kreativním a společným pracovištěm pro našich 1 000 odborníků z oblasti marketingu, reklamy, médií, PR, dat a výzkumu. Mou vizí je, aby budova žila, byla součástí místní komunity a veřejného prostoru a stala se místem akcí a setkávání pro náš obor.“

Regenerace budovy se rozšířila i na její bezprostřední okolí, včetně dříve zanedbaného podchodu z Vltavské do Bubenské ulice. Vlastník budovy, společnost CPI Property Group, a WPP oslovily mladého umělce Petra Sokola zvaného Lefthendr, který vytvořil originální ilustrace zachycující ducha Holešovic a Bubenské 1.

Dvouletá rekonstrukce funkcionalistického paláce
Avantgardní funkcionalistická stavba navržená Adolfem Benšem a Josefem Křížem byla v době svého dokončení v roce 1935 architektonickou a technologickou senzací, vyznačující se ohromující prostorovou velkorysostí a využitím sofistikovaných technologií, jako je americká klimatizace, teplovzdušné vytápění Carrier nebo nákladní výtah s nosností 15 tun pro automobily.

Koncepci prostor Campusu navrhla společnost BDG Architecture + Design – součást WPP – ve spolupráci s arch. Tichým. Agilní pracovní prostředí umožňuje flexibilitu i ve sdílených co-workingových prostorách v mezaninu, na terase, v zasedacích místnostech a v jídelně. V atriu, přímo nad hlavní recepcí, visí umělecká instalace od české společnosti Preciosa Lighting, kterou tvoří 797 ručně foukaných skleněných koulí symbolizujících propojenost a spolupráci agentur v rámci WPP, zavěšených v srdci pražského Campusu.

O kvalitě citlivě provedené rekonstrukce svědčí i nedávno získané ocenění Stavba roku 2021, které je nejvýznamnější událostí roku v oblasti stavebnictví a architektury. Soutěž pořádá Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Od Elektrických podniků k „reklamním“

Do 50. let 20. století budova fungovala jako sídlo Elektrických podniků a od roku 1948 až do 90. let 20. století v ní sídlil Dopravní podnik. Od té doby byla budova uzavřena a později byla pronajímána undergroundovým uměleckým skupinám. Do roku 2017 zde sídlil populární hudební klub Neone, kde se konaly koncerty a výstavy.

Rekonstrukce probíhala v úzké spolupráci s památkáři, aby mohla být zachována jedinečná původní architektura. Z původních prvků bylo zachováno majestátní žulové schodiště, kovové zábradlí, kóje v přízemí, části původní klimatizace Carrier a prosklené stěny v mezipatře schodiště vedoucího ke kostelu svatého Antonína. Dva původní paternostery byly rovněž opraveny a znovu uvedeny do provozu.

V průběhu příštího roku bude památkově chráněná a zrekonstruovaná budova zpřístupněna také široké veřejnosti v rámci dnů otevřených dveří.

 

Další informace
Kristýna Hliňáková
+420 731 131 251
[email protected]

Niken Wresniwiro, WPP
+44 7876 005 489
[email protected]

O společnosti WPP
WPP je společnost zabývající se kreativní transformací. Využíváme sílu kreativity k budování lepší budoucnosti pro naše lidi, planetu, klienty a komunity. Více informací najdete na www.wpp.com.