Section image

We are integrating consideration of environmental standards into our property acquisition process so that where possible any property we purchase or lease meets advanced standards such as Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) and BRE Environment Assessment Method (BREEAM).

For example, a new purpose-built facility for nine of our companies in Singapore is being designed to the Green Mark Scheme Gold Standard, which is equivalent to LEED. George Patterson Y&R in Brisbane relocated to a new building rated 5 Star under the Australia Green Buildings Rated System and O&M implemented LEED initiatives in design and construction of five new buildings. O&M’s Worldwide headquarters in New York, designed and built for LEED certification, has been selected for the Green Building of America Award-winning Project, from 2,500 buildings nominated as part of the Real Estate & Construction Review magazine’s 2009 Green Success Stories. Grey New York moved to a LEED-Certified building in late 2009.

CASE STUDY:
Fitch Columbus, Ohio

interior layout of the Fitch office in Columbus, Ohio

From interior layout to furniture selection, the Fitch office in Columbus, Ohio, is a showcase for effective green design. Four main principles guided the refurbishment:

1. Maximise natural light in the building. As many solid walls as possible were replaced by glass fronts, and paints and furniture were carefully selected to reflect light.

2. Minimise indoor air pollution. The office was fitted out with low VOC materials including carpet, paint and floor tiles; copy machines were moved to a room with its own air filtration system.

3. Cut energy waste. Motion sensors and timers ensure lights are only on when needed, and heating and cooling is closely controlled to be as efficient as possible. The office was fitted out with low-energy lighting throughout.

4. Reduce resource use. The office was fitted with carpets with high recycled content and polyester tiles made from recycled drinks bottles. In the main lobby the existing concrete floors were diamond polished and ground with low VOC hardeners, avoiding the need for new vinyl tiles. The refurb team reused furniture where possible and selected suppliers with solid sustainability credentials for new pieces.

CASE STUDY:
Grey New York

Grey New York headquarters

In 2009, Grey moved its New York headquarters to a 100-year-old landmark building, completely renovated and soon-to-be LEED certified.

The building makes good use of natural light with large windows to the north, east and south and a 15-storey west-facing glass wall. Sustainable materials were used throughout the renovation and the design focused on energy efficiency. In the first quarter since moving into the building, Grey used 33% less electricity than in the same quarter in 2009. G2 and Cohn & Wolfe also share this building.

CASE STUDY:
Ogilvy New York

Interiors of Ogilvy and Mather's worldwide headquarters in a former chocolate factory in Manhattan’s far West Side

In May 2009, Ogilvy & Mather relocated its worldwide headquarters to a former chocolate factory in Manhattan’s far West Side. The 11-story office building, built in 1913, received a radical green makeover that has reduced its annual energy use and greenhouse gas emissions.

A key environmental feature is a state-of-the-art lighting system that uses sensors to automatically adjust lighting, based on levels of daylight and the number of people in the building. The building was renovated using where possible environmentally-friendly materials, most of which were sourced regionally, it uses 100% renewable energy and is fitted with plumbing fixtures designed to conserve water, at least 30% over conventional plumbing.

Ogilvy is in the process of certifying its new HQ to the environmental standard LEED Gold Certification for Commercial Interiors.

CASE STUDY:
JWT São Paulo

JWT São Paulo's renovated offices

JWT São Paulo has renovated its offices to bring big environmental savings. The office was redesigned to make better use of natural light, energy-efficient lighting was fitted throughout the building and motion sensors were added so that lights switch off when rooms are unoccupied.

JWT makes use of natural ventilation in autumn and winter rather than using air conditioning. Energy reductions were also achieved by reducing the number of printers to one per floor, consolidating servers and adjusting the temperature in server rooms.

CASE STUDY:
WPP Singapore

The new purpose-built location of WPP in Singapore

The new purpose-built location in Singapore will initially bring 12 WPP companies from eight separate locations and up to 1,300 employees into one self-contained building. It was designed with sustainability and environmental efficiency in mind and is accredited under the LEED equivalent Singapore Green Mark Scheme Gold Standard.

The open plan interior, designed to maximise natural light on all sides, is fitted with low-energy lighting that uses timers and light sensors to regulate use. Smart meters monitor water and energy use throughout the day to target high use areas and the building was fitted with furniture made from at least 30% recycled content.

The building houses state-of-the-art high-definition videoconferencing facilities which can be used by employees in any of the companies to meet clients and colleagues without needing to travel. The site also benefits from excellent public transport connections, being immediately adjacent to bus stops and Singapore’s metro system, thus reducing the need to commute by car. To top it off, a 30,000 sq ft roof garden planted with grass, shrubs and semi-mature trees will provide an environmentally-friendly method of keeping the building cooler in this tropical location, while providing a city oasis for staff and visitors.

Share This

Close